De winstgroei van beursgenoteerde bedrijven lijkt weinig verband te houden met de opbrengsten van de aandelenmarkt, blijkt uit Amerikaanse gegevens.

Het beursblog A Wealth of Common Sense zette de winstgroei van Amerikaanse bedrijven per decennium op een rij en zette die af tegen de gemiddelde opbrengst van de aandelenmarkten, gebruikmakend van de brede S&P 500-index.

Geen enkel patroon

De conclusie: er valt geen enkel patroon waar te nemen. In periodes met hoge winstgroei kon de opbrengst van de aandelenmarkt laag zijn, zelfs negatief, maar net zo goed hoog.

In het eerste decennium van deze eeuw was de gemiddelde winstgroei van Amerikaanse bedrijven bijvoorbeeld 10,3 procent per jaar, maar de opbrengsten van de aandelenmarkt waren negatief:  gemiddeld  minus 1 procent per jaar.

Sinds 2010 is de winstgroei juist relatief laag: gemiddeld 1,5 procent per jaar, maar waren de opbrengsten op de aandelenmarkt hoog: gemiddeld 12,8 procent per jaar.

Ook als je verder teruggaat in de tijd lijkt er geen logica in de cijfers te vinden. In de jaren 1950 was de jaarlijkse opbrengst op de aandelenmarkt beduidend hoger dan de gemiddelde winstgroei: 19,5 procent stijging van aandelen tegen 5,8 procent winstgroei. In de jaren zeventig was dat juist andersom: 5,9 procent per jaar erbij op de beurs tegen een winstgroei van 11,9 procent per jaar.

Kijk naar meer factoren

De les die beleggingsexpert Ben Carlson op het beursblog A Wealth of Common Sense trekt is dat het geen zin heeft om te proberen de aandelenmarkt te analyseren door maar naar één factor, in dit geval de winstgroei, te kijken.

Er zijn veel meer factoren om in de gaten te houden: inflatie, de rentestand en winstmarges hebben ook allemaal invloed op beurskoersen.

Op de korte termijn is er volgens ander onderzoek wel een verband tussen winst en de koersen. Dat zeggen onderzoekers van het Institute of International Finance (IIF).

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl